Opiskeltuani kahdessa eri ammattilaitoksessa tätä nykyistä alaani ja valmistuttuani tosiaan vihdoin baarimestariksi, olen silloin tällöin mietiskellyt, että milloin voi alkaa kutsua itseään ammattilaiseksi. Eihän minkään alan ammattilaiseksi pelkällä koululla tule, vaikka oppilaitos voikin antaa syleittäin tietotaitoa, jota ei tarvitse sitten oppia kantapään kautta työmaalla (ja nolata itseään ammattilaisten silmissä).

Onko ammattilaisuus vuosista kiinni? Onko vaikkapa kaksi vuotta jotain työtä tehnyt alan ammattilainen? Mielestäni yleensä ei. Mutta entäpä jos vertaa henkilöä, joka on ollut kymmenen vuotta samassa työpaikassa ja samoissa työtehtävissä sellaiseen henkilöön, joka on ollut esimerkiksi viisi vuotta monessa eri alansa tehtävässä? Luultavasti kumpaakin voisi jo sanoa ammattilaiseksi. Tässä tapauksessa uskoisin kuitenkin, että lyhyemmän työuran omaavalla henkilöllä on laajempi tietotaito alansa tehtävistä. Tietenkin kymmenen vuotta samaa työtä tehnyt henkilö on selkeästi erikoistunut juuri tiettyyn osa-alueeseen alallaan. Mutta kuinka monta vuotta täytyy olla töissä, että muuttuu ammattilaiseksi. Ja vaikuttaako koulutus tähän asiaan jotenkin?

Vai onko ammattilaistuminen sittenkin ihmisestä itsestään kiinni? Ja jos on niin mistä minä tiedän milloin minusta tulee/tuli ammattilainen? Tärkein asia mitä koulut ovat minulle opettaneet omasta alastani on se, että tieto ei koskaan lopu. Tuntuu, että mitä enemmän opiskelen, sitä vähemmän tiedän mistään mitään. Ja sellainen huomio todella tekee ihmisestä nöyrän!

Ammattilainen sanana kaiketi tarkoittaa sitä, että ihminen on rutinoitunut alan perustehtäviin ja osaa soveltaa tietotaitoaan käytännön tehtävissä. Ravintola-alan tehtävissä siis ammattilainen hoitaa asiakaspalvelutilanteen niin, että siitä jää asiakkaalle hyvä mieli ja sellainen olo, että työntekijä osaa asiansa paremmin kuin asiakas itse, jolloin asiakas voi luottaa työntekijään ja tämän suosituksiin. Entäs sitten, kun kaikissa työpaikkailmoituksissa etsitään aina "rautaista ammattilaista"; mitä se rautainen tarkoittaa? Mielikuvana se voisi olla esimerkiksi päättäväinen sekä ennenkaikkea sopeutuvainen mutta erittäin rutinoitunut, eli pystyy heti hoitamaan työnsä uudessa paikassa kuin olisi ollut siellä aina töissä. Rautaisella ammattilaisella on luultavasti myös pitkä työura jo takana. Niinkö? Mistä minä tiedän milloin minusta on tullut/tulee rautainen? Olisi kyllä hienoa olla rautainen ravintola-alan ammattilainen. Mutta mitä jos minusta ei koskaan tulekaan sellaista? Vai tuleeko kaikista?