Löytyykö joku vaaliehdokas, joka EI olisi nostamassa alkoholiveroa hallituskaudella? Jos löytyy, minä äänestän häntä (paitsi jos henkilö on PerSu). Ns. "haittaverojen" nostaminen tuntuu olevan kaikilla mielessä. Tupakan suhteen asia ei minua niin liikuta, mutta ravintolatyöntekijänä minua ahdistaa ongelmien "ratkaiseminen" korottamalla alkoholiveroa. Samalla kun ehdokkaat toitottavat työpaikkojen säilyttämisestä ja niiden lisäämisestä, aikovat he laittaa viinanmyyjät ja alan yrittäjät jatkuvasti tiukempaan tilanteeseen. Alkoholiveron nousun myötä hintoja on aina luonnollisesti korotettava. Tämä tietenkin siksi, että liiketoiminnan perusperiaatteena on, että se on kannattavaa.

Yritäpä nyt sitten selittää jollekin opiskelija Maija Mehiläiselle, miksi meidän baarissa kalja maksaa älyttömän paljon enemmän kuin kaupassa. En yleensä jaksa alkaa piirtää asiakkaalle tuloslaskelmakaavioita, selittämään "Mukuja" ja "Kikuja" ja veroja ja kaikkea muuta, mitä se meidän oluen hinta sisältää. Eikä sitä Maijaa edes kiinnosta asia, koska hän ihan helposti pystyy jo ala-aste -matematiikalla laskemaan, että juomalla kotona pari olutta enemmän hänen ei tarvitse ostaa baarista kuin ehkä yksi olut. Tai parhaassa tapauksessa voi juoda vaikka pelkkää vettä, jos tulee mahdollisimman myöhään baariin ja vetää oikein kunnon pohjat.

Eli karkeasti sanottuna: Mitä enemmän alkoholi maksaa iltaravintolassa, sitä myöhempään ihmiset saapuvat paikalle ja näin ollen juovat myös vähemmän. Tämähän johtaa hyvin äkkiä sellaiseen tilanteeseen, että siellä tiskin takana työskentelevän duunarin työtunnit alkavat vähentyä asiakkaiden puutteen ja rahavirran pienenemisen vuoksi. Sitten kun työnantajalla ei olekaan enää tarjota tarpeeksi työtunteja tekijälleen, tullaan aika kiusalliseen tilanteeseen, jossa työntekijän on pakko alkaa miettiä voisiko tehdä jossain muuallakin töitä samalla. No, tietenkin kaikki muutkin tämän alan työt keskittyvät viikonloppuihin, joten koska työntekijä ei pysty repeämään kahteen paikkaan yhtä aikaa, on hänen joko tyydyttävä vajaaseen rahakukkaroon tai vaikka jakaa Aamulehtiä töistä kotiin tullessaan.

Tämä teksti oli hyvin pääpiirteinen ja karrikoitu sekä vahvan ärsytyksen alaisena kirjoitettu, mutta kuitenkin tällainen huolestuttava suunta on selvästi havaittavissa. Tietenkin joku voi olla sitä mieltä, että hyvä vaan jos ihmiset juovat vähemmän. Minun mielestäni heidän pitäisi juoda ENEMMÄN; silloin minulla ja muilla kyyppareilla olisi turvatumpi tulevaisuus. Eli ketä äänestäisin?